top of page
Nieuwsbrief NLGROEIT September 2020
download.png

Succesvol internationaal opschalen: Hoe doe je dat? 

CASESTUDY - POSTCODE.NL

 

 

Postcode.nl is in Nederland de onbetwiste marktleider op het gebied van adresvalidatie. Dankzij de tool van Postcode.nl wordt het aantal lege winkelkarretjes in webwinkels vermindert en het aantal retouren bij weborders gereduceerd. Vooral dat laatste is een probleem dat veel e-commerce bedrijven graag oplossen. Niet alleen in Nederland.

 

Blijven groeien is natuurlijk belangrijk voor elke scale-up. Het buitenland lonkt dus. Na tests om zelf in het buitenland op te starten zijn Henk Stolk (directeur Postcode.nl) en Michel Lichtenveldt (eigenaar Postcode.nl) op zoek gegaan naar een manier om snel inzichtelijk te krijgen waar de internationale kansen voor Postcode.nl liggen. 

 

Zo zijn ze in gesprek geraakt met Jasper Verburgt van SparkUp Ventures. “Met SparkUp Ventures begeleiden we gevestigde bedrijven en startups die kansen willen pakken in het buitenland. We doen onderzoek naar de beste markten en kijken direct of er commerciële kansen liggen voor een opstart. Dat kan ook door op zoek te gaan naar een overnamekandidaat of joint venture partner. Heel praktisch allemaal zodat een ondernemer er meteen mee aan de slag kan” aldus Jasper Verburgt. ‘’Die praktische aanpak is de basis. We stellen altijd de vraag: Wat als je volgend jaar 5x zoveel omzet hebt? En je hebt gebruikers of klanten in meerdere landen? Is deze organisatie daar dan klaar voor? Dat is altijd een mooi begin voor een gesprek met de ondernemers.” Een goed instrument om snel inzicht te krijgen in de internationale mogelijkheden voor een Scale-up is de Starters International Business (SIB) regeling van het RVO. 

SparkUp Ventures is erkend uitvoerder van deze regeling. Die hebben we dan ook gebruikt voor onze samenwerking met Postcode.nl. De bedoeling is dat je met een open blik kijkt naar welke landen geschikt zijn om naar toe uit te breiden; Ongeacht of ze nu dichtbij of ver weg zijn. Vaak kijken bedrijven toch naar landen om ons heen terwijl de VS of Azie misschien veel interessanter zijn. Wij helpen ondernemers een bewustere keuze te maken. 

 

Samen met Henk en Michel hebben we gekeken in welke landen er de meeste potentie is voor de propositie van Postcode.nl. En wat je moet doen om succesvol te kunnen zijn in een bepaald land. Uit die gesprekken en het marktonderzoek is een lijst met landen naar voren gekomen. Daar hebben we een roadmap voor gemaakt en gekeken wat er moet gebeuren om succesvol van start te kunnen gaan in één van die markten. Een van de learnings uit het onderzoek was om niet zelf de sales te gaan doen maar daar specifiek iemand voor aan te nemen die het land en de industrie kent en ook de taal spreekt. Ook met het recruiten van deze persoon hebben we ze geholpen. 

Na het marktonderzoek door Sparkup Ventures ligt de focus voor Postcode.nl het komende jaar als eerste op de DACH regio. “Alles is nu ingericht om succesvol te groeien in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. We krijgen daar super positieve reacties op onze oplossing van grote e-commerce spelers. En de eerste klanten waren ook al snel gevonden. De komende 12 maanden staat alles in het teken om snel op te schalen en ook hier marktleider te worden, en daarna komt het volgende land ” volgens Henk Stolk van Postcode.nl. 

 

Wil ook jij weten waar nieuwe kansen liggen voor jouw Scale-Up? En wil je meer inzicht krijgen in wat je moet doen om die kansen te grijpen?

 

Neem dan contact op voor een introductie met SparkUp Ventures, partner van NLGroeit, via Jasper Verburgt (Jasper@SparkupVentures.com) of kijk op: 

www.sparkupventures.com/NLGROEIT

 

Meer weten over de oplossingen van Postcode.nl?

 

Kijk dan op www.Postcode.nl of neem contact op met Henk Stolk (Info@Postcode.nl)

Postcode.NL
bottom of page